Bitcoiners betalen meer dan €2 miljoen voor historisch halving blok

Louise de Graaf


Vannacht vond de langverwachte Bitcoin (BTC) halving plaats, waar de crypto-gemeenschap al vier jaar naar uit heeft gekeken. Bij transactieblok 840.000 was het zover. Dit blok is uitgegroeid tot een opmerkelijk stukje digitaal vastgoed, aangezien Bitcoiners meer dan 2 miljoen euro hebben uitgegeven aan vergoedingen om hierin te worden opgenomen.


Crypto Ontbijt: dramatische bitcoin ETF-dag, prijsrecord TON en meer

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Meest gewilde BTC block ooit

In het Bitcoin protocol staat vastgelegd dat iedere 210.000 transactieblokken, wat overeenkomt met grofweg 4 jaar, een nieuwe halving plaatsvindt. Gisteren was dus de vierde halving uit Bitcoin’s geschiedenis, die de beloningen voor miners heeft gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Naast de block reward strijken miners ook de betaalde transactiekosten op. Vanwege de beperkte blockgrootte kiezen miners welke transacties worden opgenomen in het nieuwe block. Transacties met hoge vergoedingen krijgen logischerwijs voorrang. Bij block 840.000 stonden Bitcoiners massaal in de rij om hun transacties in het block te proppen, en dus waren de verdiensten voor de gelukkige miner niet mis.

Uit data van mempool.space blijkt dat er in totaal 37,7 BTC werd uitgegeven aan vergoedingen, wat neer komt op een astronomisch bedrag van meer dan 2,4 miljoen dollar. In de vijf daaropvolgende blokken werd ook nog een totaal van 3,82 miljoen dollar aan transactiekosten neergelegd.

Bitcoin Runes hype

De met de halving gelanceerde Bitcoin-dienst Runes is de belangrijkste drijfveer geweest voor de Bitcoin-gemeenschap om deel uit te maken van het historische transactieblok. Met het Runes-protocol kan gemakkelijk nieuwe tokens op de Bitcoin blockchain gezet worden.

Het is vergelijkbaar met de in Januari vorig jaar gelanceerde Ordinals-dienst, waarmee non-fungible tokens (NFT’s) en BRC-20 tokens gecreëerd kunnen worden. Runes wordt echter aangeprezen als een efficiëntere methode om fungibele tokens, zoals BRC-20 tokens, te genereren op het Bitcoin netwerk.

Bitcoin-fans willen maar al te graag hun ‘runes’ in het befaamde halving block schrijven, en tasten om die reden flink in de buidel om dit te bewerkstelligen. De miners zijn natuurlijk degenen die zegevieren. Nu de beloningen voor hun werkzaamheden gehalveerd zijn, biedt Runes hen alsnog een mooie financiële meevaller.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment