Bitcoin verslaat dollar in inflatiestrijd, laat centrale bank VS los

Louise de Graaf


Terwijl de wereld zich blijft verbazen over de opkomst van bitcoin (BTC), komt er nóg een opmerkelijke onthulling vanuit een onverwachte hoek. In een bijzondere vergelijking onthult de Federal Reserve Bank of St. Louis onbedoeld dat BTC de Amerikaanse dollar verslaat tijdens de inflatie.

Dit resultaat komt naar voren uit een recent bijgewerkte blogpost van de St. Louis Fed die voor het eerst verscheen in 2022. De blogpost richt zich wonderbaarlijk op het fenomeen ‘eggflation’. Dit is een onconventionele vergelijking tussen de koopkracht van bitcoin en de Amerikaanse dollar bij het kopen van een dozijn eieren.

Velen zullen wellicht grinniken bij het idee om bitcoin te gebruiken bij het kopen van een doos eieren. Echter is het doel van dit onderzoek om de welvaart van BTC ten opzichte van de Amerikaanse dollar te benadrukken.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Eieren kopen met crypto of traditioneel geld?

De anonieme auteur van de studie beschrijft gedetailleerd hoe hoog de kosten zijn van een dozijn eieren in 2021, betaald met satoshi’s (de kleinste hoeveelheid van bitcoin). Om de vergelijking te maken deed de auteur hetzelfde met de Amerikaanse dollar. Hij benadrukt in de blogpost:

“De prijs schommelt nogal, variërend tussen 2829 en 6086 satoshi’s, wat aanzienlijk meer is dan de prijs in Amerikaanse dollars.”

Volgens de auteur draait het echter niet alleen om de prijs. Het kopen van eieren met bitcoin brengt ook transactiekosten met zich mee. Deze kosten lagen recentelijk nog rond de $2 per transactie, met pieken van over de $50 per transactie.

Dit zou idealiter moeten resulteren in het kopen van meer eieren als je bitcoin zou gebruiken voor deze aankoop. Het onderzoek stelt: “Hopelijk zou je, als je deze aankoop met bitcoin zou doen, veel meer eieren in je mandje kunnen leggen.”

Bitcoin versus de Amerikaanse dollar

Ondanks de prijsschommelingen blijkt uit de gegevens dat sinds de hoogtepunten van zowel BTC als de Amerikaanse dollar in 2022, je nu minder satoshi’s nodig hebt om een dozijn eieren te kopen. Deze hoeveelheid is volgens het onderzoek lager dan wat je in Amerikaanse dollars zou betalen.

Vanaf augustus van dit jaar hadden bitcoin-houders maar liefst 70% minder satoshi’s nodig voor deze aankoop. Dit terwijl de waarde in Amerikaanse dollar slechts met 58% was gedaald. Hoewel het vergelijken van bitcoin met eieren misschien vreemd klinkt, heeft dit ongebruikelijke onderzoek diepgaande implicaties.

Het onderzoek vestigt de aandacht op de stabiliteit van bitcoin in vergelijking met de Amerikaanse dollar. Vooral met de dreiging van een mogelijke recessie in 2024, waarbij de Federal Reserve de kans op bijna 60% inschat. Het benadrukt tevens het potentieel van cryptocurrencies in tijden van economische onzekerheden. Of bitcoin zijn waarde zal behouden ten opzichte van traditionele valuta is afwachten.

Deel dit artikel

Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment