Bitcoin stabiliseert maar Amerika wankelt door stijgende schuld

Louise de Graaf


Na een paar roerige weken is de bitcoin koers weer terug rond het niveau van 70.000 dollar.

Op de achtergrond beginnen er echter steeds meer negatieve verhalen op te borrelen over de financiële gezondheid van de Amerikaanse overheid. De staatsschuld ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP) staat inmiddels op 124% en is met 20% toegenomen vanaf 2020.

Maar waarom is dit gevaarlijk voor Amerika en bullish voor bitcoin?


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Waarom is die enorme staatsschuld gevaarlijk voor Amerika?

Waarom is eigenlijk die enorme staatsschuld dan zo gevaarlijk voor de Verenigde Staten? Het gevaar zit hem in de rente die ze over de schulden moeten betalen.

Op dit moment betalen ze jaarlijks meer dan 1 biljoen dollar aan rente over de schuld van ~34,5 biljoen dollar. Dat zorgt ervoor dat de begrotingstekorten oplopen, die ze vervolgens weer met schulden moeten afdekken, waardoor uiteindelijk de rentekosten weer oplopen.

Langzaam maar zeker komt Amerika zo in een negatieve schuldspiraal terecht.

“Sinds 1800 zijn er 52 landen geweest met een schuld-inkomensverhouding van meer dan 130% en 51 van die landen zijn inmiddels failliet”, aldus The Kobeissi Letter bij Fox Business.

Op dit tempo ligt de schuld-inkomensverhouding van Amerika in 2033 boven het niveau van 130% en volgens het Amerikaanse CBO schiet dat percentage in 2050 door tot 150% of meer.

Waarom is dit bullish voor bitcoin?

Hoe kan Amerika zich nog uit deze situatie redden? Het antwoord op die vraag lijkt op dit moment niet te bestaan. Er lijkt geen manier te zijn voor Amerika om dit probleem nog op te lossen, wat betekent dat het langzaam maar zeker op een faillissement afkoerst.

Zelfs als de Verenigde Staten niet direct op een faillissement afstevenen, zal de situatie onvermijdelijk leiden tot aanzienlijke inflatie.

Dat betekent dat steeds meer investeerders op zoek gaan naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar, die momenteel nog als een belangrijke reserve-asset fungeert. Die alternatieven zullen investeerders zoeken in assets die overheden niet kunnen bijprinten.

Dan moet je denken aan goud, aandelen, vastgoed en natuurlijk bitcoin. Zeker nu bitcoin zo goed presteert, begint de digitale munt zich steeds meer aan te dienen als een aantrekkelijk alternatief in de grote zoektocht naar schaarste en bescherming.


Post Views: 27

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment