Bitcoin schiet naar record terwijl Argentinië “schoktherapie” begint

Louise de Graaf


De controversiële nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, is begonnen met zijn schoktherapie voor de Argentijnse economie. Onderdeel daarvan zijn grote bezuinigingen en de devaluatie van de Argentijnse peso. Ondertussen steeg bitcoin (BTC) onlangs naar een prijsrecord door de economische onrust in het land.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Argentinië worstelt met inflatie

De minister van Financiën Luis Caputo kondigde naast de devaluatie ook grootse bezuinigingen in de overheidsuitgaven aan. Deze maatregelen omvatten onder andere een vermindering van brandstof- en transportsubsidies. Caputo benadrukte dat hij de slechtste economische erfenis in de geschiedenis van Argentinië heeft geërfd.

Met de nieuwe maatregelen ondergaat Argentinië volgens Milei een heuse schoktherapie. Het zal voor de inwoners van het land nu niet opeens rozegeur en maneschijn zijn, stelt Caputo: “We gaan het een paar maanden slechter hebben, vooral wat betreft inflatie.”

Argentinië kampt al lange tijd met stijgende inflatie, waarbij de prijzen in het afgelopen jaar met ongeveer 150% zijn gestegen. Argentinië heeft daarnaast te kampen met een hoge overheidsschuld en 40% van de bevolking valt naar verluidt onder de armoedegrens.

Advertisement

Bitcoin naar prijsrecord

Een van de gevolgen van de economische onrust in het land is een stijgende bitcoin prijs ten opzichte van de Argentijnse peso. Sinds 2020 is de waarde flink gestegen en enkele dagen geleden bereikte de bitcoin peso koers een nieuw prijsrecord.

De bitcoin koers tegen de Argentijnse peso (ARS). – Bron: CoinGecko.

De stijging van bitcoin kan een indicatie zijn voor het toenemende vertrouwen in de crypto als een alternatief voor traditionele valuta, vooral in tijden van economische onrust. De devaluatie van de peso en de algehele crisis in het land hebben bitcoins positie als een potentieel veiligere belegging mogelijk versterkt.

Ditzelfde effect zou ook te zien zijn in andere landen waar de inflatie enorm is. Tahini’s laat in een tweet de koersen van bitcoin tegen de lokale valuta zien in Turkije, Egypte, Nigeria, Argentinië, Libanon en Pakistan:

Ondanks dat het bekend is dat de nieuwe Argentijnse president Milei een Bitcoin-fan is, is dat nog niet terug te zien in het officiële beleid van het land. Zo besloot El Salvador bitcoin te omarmen als wettig betaalmiddel. In Argentinië is daar echter nog geen sprake van.

Post Views: 1.287

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment