Bitcoin Runes extreem populair, domineren transacties op het netwerk

Louise de Graaf


Sinds de lancering van de nieuwe Runes tokens op de Bitcoin (BTC) blockchain zijn ze uitgegroeid tot een dominante kracht. Deze tokens vertegenwoordigen nu meer dan twee derde van alle transacties op het netwerk, volgens gegevens van Dune Analytics. Sinds de lancering zijn er al meer dan 2 miljoen Runes transacties op het Bitcoin netwerk verwerkt.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Aanzienlijke invloed op de BTC netwerkactiviteit

Op 23 april zagen Runes hun grootste activiteit met meer dan 750.000 transacties. Hoewel dit aantal de volgende dag daalde tot 312.000, blijven Runes een aanzienlijk deel van de totale netwerkactiviteit uitmaken. De introductie van Runes heeft niet alleen de aard van transacties op de Bitcoin blockchain veranderd, maar ook de inkomstenstroom voor miners. Op de dag van de halving droegen Runes bij aan bijna 70% van de totale miner fees, een percentage dat sindsdien varieert tussen 33% en 69%.

De snelle adoptie van Runes tokens heeft geleid tot een debat over de duurzaamheid van deze nieuwe inkomstenbron voor Bitcoin miners. Sommige experts vragen zich af of de Runes op lange termijn een stabiele en betrouwbare inkomstenbron zullen vormen. Een groot deel van deze transacties bestond namelijk enkel uit memecoins en NFT-fans die via Runes een zeldzame ‘satotshi’ wilden inscriben.

Een paar dagen geleden was al te lezen dat de Runes-hype er tevens voor zorgde dat de transactiekosten op het Bitcoin netwerk de pan uit schoten.

Precies zoals Bitcoin bedoeld was?

Tegelijkertijd uiten critici zorgen over de hoeveelheid blokruimte die door Runes wordt ingenomen, met sommigen zoals Nikita Zhavoronkov, hoofdontwikkelaar bij Blockchair, die beweren dat Bitcoin door deze veranderingen steeds minder functioneert als een peer-to-peer elektronisch geldsysteem, zoals oorspronkelijk bedoeld door Satoshi Nakamoto.

De opkomst van Runes op de Bitcoin blockchain kan gezien worden als een nieuw tijdperk voor de cryptocurrency. Het is een volledig nieuwe manier van het maken van tokens op het Bitcoin netwerk, wat mogelijk grote implicaties heeft voor zowel de technische infrastructuur als de economische dynamiek van Bitcoin. Hoewel de toekomst onzeker blijft, is het duidelijk dat de invloed van Runes op Bitcoin significant is en potentieel blijvende veranderingen teweeg zal brengen voor het Bitcoin netwerk.


Post Views: 57

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment