‘Bitcoin president’ van El Salvador claimt historische overwinning

Louise de Graaf


Nayib Bukele, de huidige president van El Salvador, heeft de overwinning verklaard in de presidentsverkiezingen van het land.

Daarmee krijgt de president, die als eerst ter wereld bitcoin (BTC) introduceerde als wettig betaalmiddel, een tweede termijn.

Hij lijkt daarmee de eerste president in bijna 100 jaar te zijn die herkozen wordt in El Salvador.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bukele claimt 85% van de stemmen

Bukele heeft zich op sociale media al uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen nog voordat de officiële resultaten bekend zijn gemaakt. Hij claimt meer dan 85% van de stemmen te hebben ontvangen

Volgens de laatste exit polls heeft hij tot 83% van de stemmen ontvangen, maar pas 31% van de stemmen zijn geteld.

Desondanks lijkt de kans zeer groot dat hij inderdaad gewonnen heeft. Hiermee lijkt hij niet alleen zijn positie als president te verstevigen, maar behaalt hij wellicht ook een historische meerderheid in het parlement.

Hij beweert dat zijn partij, New Ideas (Nieuwe Ideeën), minstens 58 van 60 zetels van het parlement nu in handen heeft. Dat zal hem ongekende hoeveelheid macht geven in het land.

De controversiële bitcoin wetgeving

In 2021 voerde Bukele bitcoin in als wettelijk betaalmiddel in El Salvador. Dat zorgde voor veel opschudding en kritiek. Grote internationale organisaties als het Internationaal Monetair fonds (IMF) lieten hun ongenoegen weten

Binnen het land leidde het tot protesten. Lang niet iedereen stond er op te wachten en vooralsnog wordt bitcoin niet of nauwelijks gebruikt als betaalmiddel voor dagelijkse uitgiften in het land.

Veel van de grootste plannen omtrent bitcoin, zoals de bitcoinstad en de vulkaanobligaties, zijn nog steeds niet van de grond gekomen.

Het hielp ook niet dat de bitcoin koers enkele maanden na de invoering een bearmarkt inging waardoor de investering van El Salvador in het rood kwam te staan.


Rondje langs de crypto velden: bitcoin verkoopdruk en altcoin analyses

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Niet bitcoin, maar bendegeweld

Desondanks is het waarschijnlijk ook niet de invoering van bitcoin dat geleid heeft tot zijn herkiezing. Bukele heeft de afgelopen jaren keihard opgetreden tegen het bendeprobleem in het land. Ook dat gebeurt met een controversieel beleid.

Zijn controversiële aanpak leidt tot massale opsluitingen en krijgt veel kritiek. 75.000 Salvadoranen zouden gearresteerd zijn zonder aanklacht. Volgens critici is de massale opsluiting van 1% van de bevolking niet op de lange termijn houdbaar.

Bukele’s aanpak heeft hem populair gemaakt bij een groot deel van de bevolking, aangezien het land te kampen had met extreem hoge niveaus van bendegeweld en moordcijfers.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment