Bitcoin miner ontvangt €2,3 miljoen van overheid om ‘even’ minder te minen

Louise de Graaf


Vorige maand maakte de Amerikaanse bitcoin miner Riot Platforms bekend dat het een recordbedrag heeft verdiend met nietsdoen – letterlijk. Want mining doet het in de staat Texas, dat de afgelopen zomer kampte met enorme hittegolven. Om catastrofale gevolgen te voorkomen besloot de Texaanse overheid om bitcoin miners te betalen om hun hardware uit te zetten. Ook in september heeft Riot hier een hoop geld mee verdiend.

Riot verdient 2,5 miljoen dollar met géén bitcoin minen

Dat schrijft het lokale The Dallas Morning News. De staat heeft Riot in september 2,5 miljoen dollar betaald om minder stroom af te nemen van het elektriciteitsnet. Texas kampte namelijk ook in september met extreme hitte, waardoor huishoudens en bedrijven overdag massaal de airconditioning op volle toeren laten draaien. Dat vereist nogal wat van het elektriciteitsnet, dat overbelast kan raken als de vraag te hoog is.

Door Riot te subsidiëren als het zijn ASIC-mininghardware uitschakelt kan de overheid voorkomen dat er grote stroomstoringen ontstaan. Daar zou iedereen veel last van hebben, en het kost veel meer geld om een grote storing op te lossen. 2,5 miljoen dollar is niet niks, maar in augustus was het nog veel warmer en haalde het ook veel meer geld met subsidies binnen – 31 miljoen dollar, om precies te zijn.

Subsidie voor miners heeft praktisch nut

Je zou misschien zeggen dat het vreemd is dat de overheid uit noodzaak een grootverbruiker smeekt om te stoppen met energie verbruiken, terwijl het de miner dit ook gewoon zou kunnen verbieden. Maar volgens voorstanders van de regeling helpen bitcoin miners het elektriciteitsnet juist.

Netstabiliteit’ is namelijk ook belangrijk. Dit houdt in dat het elektriciteitsnetwerk stabieler is als het verschil tussen vraag en aanbod niet zo groot is. Omdat Riot Platforms gemakkelijk zijn apparaten uit kan zetten zorgt dat ervoor dat het aanbod en energieprijzen ook constant kunnen blijven. Zo kan het netwerk alsnog goed omgaan met de piekmomenten en hoeven energiecentrales niet te worden uitgeschakeld.

Ondanks dat Riot veel hardware heeft uitgeschakeld wist het in september meer BTC te produceren dan in augustus. Het dolf in totaal 362 bitcoins, 9% meer dan in augustus.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment