Bitcoin koers stagneert, brengt de Europese centrale bank redding?

Louise de Graaf


De bitcoin koers lijkt na de gigantische stijgingen van de afgelopen week wat te stagneren rond het huidige niveau van 34.100 dollar. Gisteren werd echter bekend dat de Europese Centrale Bank (ECB) wederom voor een rentepauze kiest en de markt speculeert nu al over mogelijke renteverlagingen in december.

Wordt de ECB de eerste grote centrale bank die moet buigen voor de druk en met renteverlagingen moet komen? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?


šŸ”” Vandaag: ā‚¬56 goud gratis

Geen verrassingen van de ECB

De keuze voor de rentepauze van gisteren van de ECB was geen grote verrassing voor de markt. Op basis van de persverklaring lijkt het erop dat de belangrijkste centrale bank van Europa vanaf nu naar de inkomende data kijkt voor volgende rentebeslissingen.

ECB interest rates chart
Rentestand Eurozone. Bron: ECB/BBC

ā€œDe rentebeslissingen van de ECB zullen gebaseerd zijn op de ontwikkeling van de inflatie, de economie, de financiĆ«le data en de dynamiek over de onderliggende inflatie en de kracht van de monetaire transmissieā€, zo stond er met enkele dure woorden in het persbericht.

Op basis van deze woorden lijkt het alsof de ECB wat strenger uit de hoek probeert te komen dan het daadwerkelijk is.

De economische groei in de Eurozone verzwakt namelijk en ook de industrie en de dienstensector beginnen lelijke data uit te spuwen. Renteverlagingen worden nog niet besproken, dat lijkt wat vroeg, maar het zou zomaar kunnen dat de ECB straks de eerste grote centrale bank is die gedwongen is tot het verlagen van de rente.

Chart - Germany and Spain lag France and Italy in the economic recovery from the pandemic.
Economische groei Eurozone. Bron: EIU.com/Eurostat

Voor nu ligt de focus op december, want dan staat de volgende rentevergadering van onze centrale bank op het programma. Tijdens die vergadering krijgen we mogelijk ook wat informatie over het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), het steunprogramma van tijdens de pandemie; en wat daar nu de bedoeling mee is.

Duidelijk is in ieder geval dat de economie van de Eurozone een stuk zwakker is dan de Amerikaanse economie, wat de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) een voordeel geeft ten opzichte van de centrale bank van Christine Lagarde.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers lijkt zich een heel interessant scenario af te spelen. We hebben op dit moment natuurlijk al het gigantische optimisme over de potentiƫle komst van de Spot Bitcoin ETF, die ergens begin 2024 op de markt moet komen in Amerika.

Daar kunnen we vervolgens de volgende bitcoin halving bij optellen, het vierjaarlijkse event waarbij de beloning voor miners halveert, en mogelijk ook de eerste renteverlagingen van de grote centrale banken; waarvoor de ECB nu de belangrijkste kandidaat is (samen met de Bank of England).

Langzaam maar zeker vormt er zich zo een heel bullish scenario voor de bitcoin koers, met als enige kanttekening dat een recessie (als gevolg van de hoge rentes) nog roet in het eten kan gooien.

We moeten niet vergeten dat centrale banken de rente waarschijnlijk nog lang op dit verhoogde niveau willen houden, om de inflatie een laatste tik omlaag te geven; een tik die nodig is om de inflatie echt weer terug te krijgen naar het gewenste niveau van 2,0 procent.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment