Bitcoin koers omlaag door ‘geheime’ renteverlaging Amerikaanse centrale bank?

Louise de Graaf


De bitcoin koers lijkt rond het niveau van 52.000 dollar wat problemen te kennen en handelt na een voorzichtige daling op 51.479 dollar. Waar de markt aan het begin van 2024 nog rekende op de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) in maart of mei, is daar nu helemaal geen sprake meer van.

Sterker nog, de Amerikaanse centrale bank lijkt een “geheime” renteverlaging doorgevoerd te hebben en dat kan weleens de reden zijn voor de “zwakte” van bitcoin.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere zaterdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

Geheime renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank?

Officieel heeft de Federal Reserve geen renteverhoging doorgevoerd, dus wat bedoel ik precies met een “geheime” renteverhoging?

Om te begrijpen waarom het monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank zonder een officiële renteverhoging strenger is geworden, moeten we een stukje economische theorie bespreken. De rente die de Amerikaanse centrale bank hanteert zegt op zichzelf namelijk nog niet alles.

Bijvoorbeeld: als de rente 10 procent is en de inflatie 20 procent, dan spreken economen van een negatieve reële rente van 10 procent. Dat betekent in feite dat je onbeperkt geld kunt lenen, omdat de inflatie veel hoger is dan de rente. Je zou als het ware verdienen op het lenen van geld.

Daarom is het belangrijk om altijd te inflatie mee te nemen in het rentebeleid van een centrale bank, zodat je een beter beeld hebt van de “strengheid” van het beleid dat ze voeren. Nu is de consumentenprijsindex (CPI) in de Verenigde Staten de afgelopen tijd blijven dalen.

De bovenstaande grafiek toont de effective federal funds rate (de effectieve rente die de Federal Reserve voorschrijft aan banken voor onderlinge leningen) minus de consumentenprijsindex. Dat levert dus de reële rente op.

In de grafiek zien we dat de rente minus de CPI sinds mei 2023 een positief getal oplevert. Dat betekent dat de Amerikaanse centrale bank sinds acht maanden een “restrictief” beleid voert, wat dus betekent dat de rente hoger is dan de inflatie.

Van december 2023 tot januari 2024 is dit percentage toegenomen van 2,0 naar 2,2 procent. Dat betekent dat er in feite een “verstopte” renteverhoging van 0,2 procent is doorgevoerd door de Amerikaanse centrale bank.

Daarmee zitten we nu op de hoogste reële rente sinds augustus 2007. Destijds was er sprake van een reële rente van 3,06 procent.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In principe is een strenger beleid van de Amerikaanse centrale bank negatief voor de bitcoin koers. Dat betekent natuurlijk niet dat we meteen alleen maar dalingen kunnen verwachten van de digitale munt, want er zijn meer factoren die de koers beïnvloeden.

Op dit moment zijn het vooral de Spot Bitcoin ETFs en de naderende halving die voldoende lijken om de bitcoin koers naar nieuwe hoogten te stuwen.

Maar deze ontwikkeling is wel degelijk belangrijk. In principe is de rente van december op januari 10 procent “strenger” geworden (van 2,0% naar 2,2%). Zodoende is mijn mening dat we een recessie nog zeker niet helemaal kunnen uitsluiten.

Afbeelding

De bovenstaande grafiek van de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt dat te onderschrijven. Wat we zien is dat de huidige verzwakking van de arbeidsmarkt (donkere lijn) zich op hetzelfde tempo ontwikkelt als het gemiddelde van alle recessies van 1950 tot 2010.

We zijn nu 23 maanden onderweg na de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank (maart 2022). Zoals je aan de onderkant van de grafiek kunt zien begonnen er nog recessies na 27, 30, 34 en 44 maanden.

Met andere woorden: het is nog veel te vroeg om te concluderen dat een recessie niet meer binnen de mogelijkheden ligt. Dat zou kunnen betekenen dat we op termijn nog een interessante dip krijgen voor de bitcoin koers.

Persoonlijk zal ik die gebruiken voor het kopen van bitcoin, maar mogelijk ook voor het aandeel van MicroStrategy als een soort hefboom-play op de bitcoin koers.


De volgende ontwikkeling in de crypto wereld die kan knallen in 2024

  • icon-columns

    Columns

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment