Bitcoin koers door het dak, eerste renteverlaging in november? %

Louise de Graaf


De bitcoin koers gaat momenteel door het dak en vanuit macro-economisch perspectief is dat lastig te verklaren. Gisteren nog kroop Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), achter zijn spreekgestoelte om vervolgens enkele strenge uitspraken te doen over het rentebeleid van zijn centrale bank voor de komende maanden.

Zo gaf Jerome Powell onder andere aan dat meer renteverhogingen mogelijk zijn als de Amerikaanse economie zo sterk blijft als momenteel het geval is.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Waarom stijgt de bitcoin koers dan?

Het lijkt erop dat de markt de verhalen van Jerome Powell ondertussen niet meer op waarde schat. Eerder riep de flamboyante voorzitter van de Federal Reserve immers ook dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn en in 2021 zei diezelfde Powell dat de rentes nog lang rond het nulpunt zouden blijven.

Hoe vaker de door Powell uitgesproken verwachtingen niet uitkomen, hoe minder vertrouwen hij logischerwijs van de markt geniet. Op dit moment is het zelfs zo erg, dat de markt een minimale kans op een renteverlaging inprijst; terwijl Powell zelf het nog over renteverhogingen heeft.

In de bovenstaande grafiek zien we de huidige verwachtingen van de markt voor de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Er lijkt 0 procent kans te zijn op een nieuwe renteverhoging, 98,4 procent kans op een nieuwe rentepauze en een kleine 1,6 procent kans op een renteverlaging.

Ondanks dat blijft de realiteit dat de rentes momenteel enorm hoog zijn in vergelijking met de afgelopen 10 jaar en dat maakt het onwaarschijnlijk dat bitcoin zomaar aan een nieuwe bullrun begint; in ieder geval vanuit macro-economisch perspectief.

Maar gelukkig voor ons is er een wildcard voor bitcoin.

De grote wildcard voor de volgende bitcoin bullmarkt

De grote wildcard die bitcoin momenteel bezit voor het starten van een nieuwe bullmarkt is natuurlijk de komst van de eerste Amerikaanse Spot Bitcoin ETF. Eerder deze week dachten we heel even dat het moment daar was, door de nep-aankondiging van Cointelegraph.

Maar dat liet de markt wel zien wat de impact van de daadwerkelijke komst van de Spot Bitcoin ETF zou zijn.

Het lijkt erop dat investeerders momenteel voorsorteren op dat effect en zich alvast inkopen. Een andere verklaring voor de gigantische koersstijgingen van bitcoin (ruim 10 procent over de afgelopen zeven dagen) is er op dit moment niet.

Wat denk jij? Gaat bitcoin vanaf hier aan een nieuwe bullmarkt beginnen?Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment