Bitcoin is volgens tweede rechter officieel legaal in China

Louise de Graaf


De juridische status van bitcoin (BTC) en cryptocurrencies in het algemeen is in China al jaren erg onduidelijk. De Chinese overheid neemt regelmatig strenge maatregelen tegen crypto-activiteit. Het is namelijk officieel illegaal om te doen aan crypto mining en om te handelen in cryptocurrencies. Maar daar lijkt langzaam verandering in te komen. Een Chinese rechtbank heeft geoordeeld dat het legaal is om in China crypto te bezitten.

Chinese overheid hard tegen crypto

Het is al sinds 2021 officieel illegaal in China om cryptocurrencies te minen. Vlak na het verbod ontstond een enorme exodus van bitcoin miners naar met name de Verenigde Staten. Daar is mining weliswaar controversieel, maar wel legaal en in sommige staten zelfs welkom. Ondertussen worden miners in China nog steeds veroordeeld.

Ook handelen in crypto is illegaal. Zelfs als bedrijven hun diensten niet aan Chinese inwoners aanbieden lopen ze risico. Eerder dit jaar viel de Chinese politie een kantoor van MultiChain binnen. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor belangrijke infrastructuur die verschillende blockchains met elkaar verbindt, wat leidde tot een inbeslagname van mogelijk meer dan 1,6 miljard dollar aan cryptocurrencies. Verschillende exchanges maken gebruik van deze dienst.

Crypto nu legaal in China?

Maar nu heeft een Chinese rechtbank geoordeeld dat het wél legaal is om crypto te bezitten. Dat schrijft de ‘Shanghai Second Intermediate People’s Court’ op het sociale mediaplatform Weixin, ook wel bekend als WeChat. Dit is een lokale rechtszaal, in dit geval in Shanghai.

De rechter heeft besloten dat het niet per definitie illegaal is om crypto te bezitten. Pas als er illegale praktijken bij komen kijken is het bezit van crypto niet meer legaal, maar dat is niet anders voor welke andere activa dan ook.

Begin deze maand deed een andere rechtbank ook al de uitspraak dat het legaal is om cryptovaluta te bezitten in het land. Of dit ook betekent dat het legaal is geworden om te handelen in crypto is niet duidelijk.

Wel is de kans groot dat crypto mining nog steeds illegaal is. Het land kampt namelijk met een grote schaarste aan energie. Onlangs heeft een Chinese ambtenaar zelfs levenslang gekregen toen de overheid ontdekte dat hij miningbedrijven financieel steunde met geld van de overheid.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment