‘Bitcoin is één slimme zet verwijderd van een totale catastrofe’

Louise de Graaf


Om aan bitcoin (BTC) te komen moet er zogenaamd ‘gemined’ worden. Miljoenen apparaten ploegen de hele dag door, zodat de beheerders in bitcoin uitbetaald worden. Het ploeteren bestaat uit het uitzoeken waar alle transacties naartoe gaan en hoeveel bitcoins iedereen uiteindelijk bezit. 

Er is echter één probleem. Twee verschillende mining pools bezitten samen 55,2% van de totale rekenkracht. En dat betekent dat ze samen de hele bitcoin blockchain zouden kunnen manipuleren. 


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin blockchain in gevaar door mogelijke manipulatie

Crypto onderzoeker Chris Blec ontdekte laatst een zorgwekkende statistiek. Op X (voorheen Twitter) schrijft hij dat twee mining pools samen 55% van de totale rekenkracht omvatten. De rekenkracht, oftewel hashrate, wordt uitgevoerd door de mining pools Foundry USA Pool en AntPool. Beide omvatten 27,6% van het systeem.

Naast het feit dat dit een groot gevaar kan vormen, vond Blec het gebrek aan aandacht rondom dit punt ook zorgwekkend. Met 55% van de rekenkracht zouden beide mining pools samen een zogeheten ‘51% attack’ kunnen uitvoeren. En een dergelijke aanval kan niet alleen heel veel schade veroorzaken, maar ook wellicht maanden duren.

Het beheren van meer dan 50% van de totale hashrate stelt de aanvaller in staat om nieuwe transacties te blokkeren en de volgorde van transacties te veranderen. Het belangrijkste gevolg van het manipuleren van de blockchain bij een ‘51% attack’ is de mogelijkheid van ‘double spending.

Dit gebeurt wanneer de aanvaller dezelfde cryptocurrency meerdere keren kan uitgeven door alternatieve transactiegeschiedenissen aan te maken. In wezen kan de aanvaller zijn eigen transacties terugdraaien, wat leidt tot een verlies van vertrouwen in de integriteit van de blockchain.

Crypto overname stuk minder waarschijnlijk dan gedacht

Gelukkig is dit scenario een stuk minder catastrofisch dan Blec voorstelt. De kosten voor het uitvoeren van een dergelijke aanval stijgen met de hashrate van het netwerk. Hierdoor wordt het economisch onhaalbaar voor de meeste netwerken. 

Het uitvoeren van een 51% aanval op een grote gevestigde blockchain zoals Bitcoin zou enorme rekenkracht vereisen en dus aanzienlijke elektriciteitskosten met zich meebrengen. Naarmate de blockchain groeit met meer deelnemers en knooppunten wordt het moeilijker om eerdere blokken te wijzigen. Dit biedt extra beveiliging tegen aanvallen. 

Zelfs als een aanvaller zou slagen in een 51% aanval, zouden de financiële kosten en het verlies van mining beloningen waarschijnlijk opwegen tegen mogelijke winsten. Er is dan ook weinig reden tot zorg.

Post Views: 177

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment