Bitcoin in onrustig economisch vaarwater, gaat de koers dalen?

Louise de Graaf


Deze week was het aan de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) om een nieuw rentebesluit te nemen. Geheel volgens de verwachting besloot de Federal Reserve om de rente onveranderd te laten, waar de markten vervolgens positief op reageerden. De bitcoin koers schoot zelfs boven de 35.000 dollar uit, maar is inmiddels weer teruggevallen.

Hoe staan we er vanuit macro-economisch perspectief voor en wat kunnen we in het vervolg van 2023 van de bitcoin koers verwachten? Dat zijn de vragen die ik met de macro-update van vandaag wil beantwoorden.


šŸŽ Deze week: Handel je eerste ā‚¬10.000 in crypto helemaal gratis

Impact van de economie op bitcoin

Voor onze helikoptervlucht over de macro-economische situatie beginnen we bij de Amerikaanse centrale bank, die er woensdag voor kozen om de rente op het huidige niveau van 5,25 ā€“ 5,50 procent te houden.

Renteverlagingen lijken op dit moment nog ver weg, aangezien Fed-voorzitter Jerome Powell in de persconferentie na het rentebesluit het volgende zei: ā€œHet vraagstuk renteverlagingen komt nog niet voor in onze besprekingen.ā€

Al lijkt de Federal Reserve voor 2023 nog Ć©Ć©n renteverhoging te voorspellen in de vooruitzichten zien we namelijk dat zij voor het einde van dit jaar een rente van 5,6 procent verwachten. Dat zou betekenen dat de huidige grens van de range met 0,1 procent moet stijgen.

Bron: federalreserve.gov

De markt lijkt daar niet echt in te geloven, want futures-handelaren zien op dit moment nog een kans van ongeveer 35 procent op een nieuwe renteverhoging tijdens deze campagne. Dat is redelijk hoog, gezien het feit dat de Federal Reserve nu definitief voor het einde van de campagne lijkt te kiezen.

Alles bij elkaar is het lastig om te zien waar de markten na het rentebesluit zo positief op reageerden. Het lijkt er namelijk op dat we nog redelijk lang met de hogere rentes die we op dit moment zien moeten dealen.

De enige wildcard voor bitcoin

De enige wildcard (of ontsnappingsroute) die bitcoin heeft voor dit duistere macro-economische beeld is natuurlijk de Spot Bitcoin ETF. Die lijkt voor begin 2024 nog altijd op de planning te staan, omdat er voor de Amerikaanse financiƫle toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), steeds minder argumenten overblijven om deze af te wijzen.

Ook goed nieuws is dat Jane Street, Virtu en Jump Trading mogelijk de liquiditeitspartners van BlackRock worden voor hun Spot Bitcoin ETF. Dat zijn gigantische partijen uit de traditionele financiƫle industrie, die dan verantwoordelijk worden voor het managen van de Bitcoin ETF van BlackRock.

Dat zorgt ervoor dat er weer een stukje betrouwbaarheid wordt toegevoegd aan de bitcoin-industrie die in toenemende mate volwassenheid begint te tonen. Het omvallen van FTX is hopelijk het einde van het cowboy-tijdperk van crypto.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment