Bitcoin in gevecht met zilver na historische prijsopleving

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) heeft vandaag zijn in november 2021 gevestigde all-time high van 69.000 dollar verbroken. De bitcoin koers is vooralsnog niet verder gekomen dan een piek van 69.350 dollar, maar dat drukt de pret niet. De koers heeft een indrukwekkend pad afgelegd de afgelopen tijd, en hijgt nu in de nek van zilver qua marktkapitalisatie. Hoe ver moet bitcoin nog stijgen om de ‘devils metal’ in te halen?


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Bitcoin nadert zilver

Bitcoin heeft in zes weken tijd menig crypto-fanaat omver geblazen met zijn prijsstijging. Eind januari bevond de prijs zich nog nipt onder de 40.000 dollar, en vandaag is de hoogste prijs ooit aangetikt. De totale stijging komt neer op zo’n 73 procent.

De koersexplosie van de afgelopen weken heeft ertoe geleid dat Meta Platforms, het moederbedrijf van onder andere Facebook, is overtroffen wat betreft marktkapitalisatie. Bovendien is bitcoin nu slechts 5,5 procent verwijderd van de totale marktwaarde van zilver, zo blijkt uit data van CompaniesMarketCap.

De marktkapitalisatie van bitcoin, berekend door het totale aantal circulerende munten te vermenigvuldigen met de huidige bitcoin koers, kwam op de absolute piek van vandaag uit boven die van zilver.  Op het nieuwe prijsrecord van 69.350 dollar stond de totale marktwaarde van bitcoin namelijk op 1,362 miljard dollar, terwijl zilver op een marktkapitalisatie van 1,250 miljard staat.

Bitcoin is echter fors teruggezakt sinds de grens van 69.000 dollar kortstondig werd gepasseerd. Op het moment van schrijven bevindt de koers zich vlak boven de 65.000 dollar, wat een daling van zo´n 6 procent weerspiegelt sinds de piek.

Zilver heeft de afgelopen tijd veel terrein verloren ten opzichte van bitcoin, aangezien het al sinds eind 2022 aan het consolideren is. In dezelfde periode heeft bitcoin juist zijn donkere bearmarkt ver achter zich weten te laten, en een historische rally beleeft.

Bitcoin ETF’s cruciaal in grote opleving

De vorige maand gelanceerde bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben een grote rol gespeeld bij de ongekende opwaartse rally van bitcoin.

De afgelopen maand stroomde bijna iedere dag honderden miljoen dollars richting de fondsen.

Bovendien is de Bitcoin halving nu binnen handbereik. Ergens volgende maand zullen de BTC-beloningen voor miners halveren, wat de schaarste van BTC ten goede komt.

Nog nooit eerder vestigde bitcoin een all-time high vóór de Bitcoin halving. De tijd zal ons leren of bitcoin zijn momentum kan herpakken, en zilver wederom in kan halen.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment