Bitcoin handelaren zijn weer actiever na moeizaam 2023

Louise de Graaf


De bitcoin koers is in 2023 hard gestegen, en die trend heeft zich vooralsnog doorgezet in 2024. Toch was de interesse van handelaren tijdens die opwaartse trend erg matig, zo bleek uit bijvoorbeeld het handelsvolume. Nu lijkt die interesse zich behoorlijk te hebben hersteld.


Bitcoin stijging zorgt voor miljoenenschade bij crypto shorters

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin weer in de belangstelling

Het Franse crypto-marktanalysebureau Kaiko schrijft in een onderzoeksrapport dat de bitcoin-markt er een stuk beter voor staat dan vorig jaar. Zo is niet alleen de prijs sinds september flink gestegen, hetzelfde geldt voor het handelsvolume op 33 belangrijke crypto exchanges. Gemeten vanaf halverwege februari ligt het dagelijkse volume gezamenlijk op meer dan 10 miljard Amerikaanse dollar per dag.

Deze ontwikkeling wordt inderdaad al een tijdje waargenomen. Begin dit jaar lag het volume voor het eerst sinds 2022 weer boven 1 biljoen dollar, terwijl het volume in 2023 lang op een dieptepunt lag dat we al een paar jaar niet hadden gezien.

Ook ligt de gemiddelde transactiewaarde sinds begin dit jaar op meer dan 1.000 dollar. Dit bedrag is voor Coinbase veel hoger – ongeveer tussen de 100.000 dollar en 250.000 dollar zelfs. Dat komt volgens Kaiko doordat Coinbase door de uitgevers van de spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) wordt gebruikt. Als investeerders in deze beursfondsen investeren, dan kopen deze bedrijven bij Coinbase extra bitcoins bij.

Bitcoin marktdiepte ook flink gegroeid

Ook blijkt de toegenomen belangstelling uit de marktdiepte, wat een maatstaf is voor hoe goed de markt grote koop- en verkooporders kan verwerken. Dit kunnen handelaren zijn, maar ook market makers die zich speciaal richten op het verwerken van dit soort grote transacties. De marktdiepte is sinds eind november gestegen met 23%, en ten opzichte van een jaar geleden met 30% tot 485 miljoen dollar. Kaiko benadrukt dat de gestegen koers hier ook een belangrijke veroorzaker van is.

Ook is het marktaandeel van Amerikaanse crypto exchanges sinds eind 2023 weer flink toegenomen. Vorig jaar bleek dat de dominantie van crypto-bedrijven uit de Verenigde Staten juist flink was afgenomen door concurrentie uit de rest van de wereld.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment