Bitcoin halving staat voor de deur, waarom is dit zo belangrijk?

Louise de Graaf


Volgende maand is het zover: in april 2024 zal de bitcoin (BTC) halving plaatsvinden. Dit evenement vindt iedere vier jaar plaats en heeft een aanzienlijke impact op bitcoin en de crypto industrie. Tot nu toe hebben er drie halvings plaatsgevonden en de aankomende zal de vierde zijn. Maar wat maakt deze halving nou eigenlijk zo belangrijk?


Bitcoin’s beste dag ooit: deze analisten voorspellen $100.000

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

De bitcoin halving komt eraan

Binnenkort is het zover: de bitcoin halving 2024 vindt plaats. Dit houdt in dat de hoeveelheid bitcoin die wordt vrijgegeven bij het minen van een transactieblok wordt gehalveerd. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het valt te vergelijken met het halveren van de hoeveelheid euro’s die op een dag worden gemaakt.

De bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, besloot dat het maximum aantal bitcoin 21 miljoen zal bedragen. Meer dan dat kunnen er niet gemined worden, en zullen er ook niet in omloop zijn. De halving zorgt ervoor dat het tempo waarin bitcoins gemined worden om de zoveel tijd wordt verlaagd. Momenteel komen er ongeveer 900 nieuwe bitcoins bij per dag. Na de halving zullen dit er 450 zijn.

Doordat de halvering wordt gebaseerd op hoeveel transactieblokken er zijn gemined, is het niet precies te zeggen wanneer deze zal plaatsvinden. Maar op basis van hoe snel de blokken momenteel gemined worden, schatten experts in dat de halving op 21 april wordt uitgevoerd. Alle ogen zullen dan op de bitcoin koers gericht staan.

Schaarste

Veel handelaren verwachten dat de bitcoin koers kan stijgen door de halving. Het verlagen van de vrijgeving van bitcoin creëert immers meer schaarste. Blijft de vraag gelijk aan het huidige niveau, of groeit de vraag, dan dient de BTC koers volgende de economische basisprincipes te stijgen.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

ETF’s vs. bitcoin Halving

Bij de lancering van de bitcoin ETF’s in januari, een belangrijke gebeurtenis, was de koers al van tevoren gestegen. Men had het destijds over een sell the news evenement. En daar kregen ze ook gelijk in: de koers daalde nadat de ETF’s waren gelanceerd. Pas nadat de ETF’s het heel goed gingen doen, begon de koers te stijgen.

Historische data is daarentegen wel positief. De vorige halveringen zorgden, al dan direct of indirect, voor flinke prijsstijgingen:

Halving Prijs vóór halving Prijs 1 jaar na halving
#1 $13 $1.152
#2 $664 $17.760
#3 $9.734 $67.549


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment