Bitcoin halving om de hoek, hoe bereidt je voor?

Louise de Graaf


De eerstvolgende bitcoin halving is alweer bijna – naar verwachting op 22 april. Afgaande op het verleden is dit één van de belangrijkste gebeurtenissen voor de Bitcoin (BTC) blockchain, het is dus niet zo vreemd als je je wilt voorbereiden. Hier lees je hoe je dat zou kunnen doen.


Crypto Ontbijt: Bitcoin daalt, crypto-programma Starbucks stopt & meer

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin halving niet goed voor hashrate

Bitcoin miners zullen na de halving slechts 3,125 BTC per block verdienen, in plaats van 6,25 BTC. Dat betekent dat ze meer moeite zullen hebben om winstgevend te blijven, als de prijs niet verder stijgt. Volgens veel analisten zal de halving daarom een zware beproeving zijn voor veel miners.

De halving is in het verleden gepaard gegaan met een tijdelijke daling van de hashrate van het Bitcoin-netwerk. Crypto-vermogensbeheerder Galaxy schat dat de daling zo’n 15 tot 20% zal betreffen. Als je miner bent, dan is het dus extra belangrijk dat je je productiekosten zoveel mogelijk verlaagt – zelfs als je nu met de hoge prijzen veel winst maakt.

Lagere bitcoin inflatie goed voor de prijs?

Ook kan de halving een invloed hebben op de bitcoin koers. Na deze overstap zal bitcoins inflatie namelijk half zo hoog zijn, en dat is in theorie gunstig voor investeerders. Als de vraag gelijk blijft terwijl het aantal coins dat wordt toegevoegd aan het aanbod halveert, dan kan dat zorgen voor een waardestijging.

Dit is wat de voormalige Nederlandse institutionele investeerder PlanB verwacht. Hij verwachtte in december al dat de koers door de halving zal stijgen tot bijna 500.000 euro. Vanaf de huidige koers zou dat neerkomen op een stijging van ongeveer 600%.

Maar volgens Lane Kasselman ligt het helemaal niet zo simpel. Hij verklaarde aan Cointelegraph dat de koers rond de halving in het verleden juist erg onvoorspelbaar was. Althans, wel vlak voor en na deze gebeurtenis. Daarom raadt hij aan om gewoon te dollar-cost averagen, wat betekent dat je op vaste momenten koopt zonder na te denken over de koers. Die is toch te onvoorspelbaar, aldus Kasselman.

Ook vindt hij het belangrijk dat investeerders onderzoeken hoeveel risico ze aandurven. Dit kan je helpen om een strategie te vinden die bij je past. De belangrijkste reden waarom je investeert in bitcoin is daar een belangrijk onderdeel van.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten. Deze dienen daarom alleen voor educatieve doeleinden.


Post Views: 4.386Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment