Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme verliezen van $1+ miljard

Louise de Graaf


De afgelopen dagen waren gunstig voor de meeste cryptocurrencies, en zeker voor bitcoin (BTC). Die bereikte namelijk een nieuwe recordprijs. Na de piek op dinsdag crashte de koers plotseling en dat trok ook even de gehele markt omlaag, wat een hoop handelaren uit hun posities heeft geforceerd.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Crypto handelaren maken verlies door hype

Dat blijkt uit marktgegevens van crypto-dataprovider Coinglass. Op dinsdag is ruim 1.183 miljard Amerikaanse dollar aan crypto-posities op de grote exchanges geliquideerd. Dit betreft gedwongen gesloten posities omdat deze handelaren gebruikmaakten van hefbomen, wat betekent dat de posities gedwongen zijn gesloten met verlies.

Het gros hiervan waren longposities – ruim 892 miljoen dollar om precies te zijn. Dat zal zijn gekomen doordat de koers is gedaald in de loop van de dag. Tegelijkertijd is 291 miljoen dollar aan shortposities geliquideerd.

Zoals gewoonlijk was een groot deel afkomstig van bitcoin, namelijk ruim 244 miljoen dollar aan longs en 80 miljoen dollar aan shorts. Toch was er ook veel interesse in met name ethereum (ETH), waarvan handelaren 135 miljoen dollar en 72 miljoen dollar aan respectievelijk longs en shorts geliquideerd.

Opvallender waren de cijfers voor sommige memecoins. Zo verloren dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB) handelaren in totaal respectievelijk 51 en 36 miljoen dollar. Sinds dinsdagnacht zijn de koersen van die memecoins met respectievelijk 37% en 44% gedaald. Dat is een stuk meer dan de 14% van bitcoin.

Gaat crypto gewoon verder stijgen?

De markt is ietwat geschrokken van de crash, maar volgens de crypto-analist Rager is er niets om je druk over te maken. Hij denkt dat het gewoon een kleine correctie is en dat de bitcoin koers gewoon vrolijk door zal stijgen.

Toen bitcoin aan het begin van de vorige bull-markt in 2020 aanklopte bij de beruchte $20.000, het oude record uit 2017, lukte het ook niet om direct door te breken.

Die mening wordt gedeeld door crypto-analist Markus Thielen. Volgens hem is deze correctie niet zo vreemd na de enorme koersstijging.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment