Bitcoin ETF’s komen naar Australië na succes van $53 miljard in VS

Louise de Graaf


Foto: Ms. Li/Shutterstock

Begin dit jaar werden eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, in de Verenigde Staten goedgekeurd en gelanceerd.

Bitcoin presteerde opvallend sterk begin dit jaar mede dankzij deze ETF’s. Er bestaat een kans dat we dit later dit jaar lichtjes over zullen doen in Australië met hun ‘eerste’ bitcoin-ETF’s.


Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Grootste beurs Australie krijgt eerste bitcoin-ETF’s dit jaar

De Australian Securities Exchange (ASX), de grootse beurs van Australië, gaat mogelijk nog voor het eind van het jaar zijn eerste bitcoin-ETF’s noteren.

Dat meldt persbureau Bloomberg op 28 april aan de hand van anonieme bronnen. Dat is groot nieuws aangezien ASX verantwoordelijk is voor maar liefst 80% van alle aandelenhandel in Australië.

Het nieuws volgt nadat de eerste bitcoin-ETF’s onlangs werden goedgekeurd in Hongkong. Het volgt voornamelijk nadat de Amerikaanse bitcoin-ETF’s maar liefst $53 miljard wisten op te halen, meldt Bloomberg.

Drie vermogensbeheerders hebben al aanvragen voor spot bitcoin-ETF’s ingediend bij de Australische toezichthouder. Het gaat dan om DigitalX, BetaShares en VanEck. VanEck beheert ook een van de bitcoin-ETF’s in de VS.

De instroom in de VS “bewijst dat digitale activa hier zijn om te blijven,” zegt Justin Arzadon, hoofd digitale activa bij BetaShares.

De nieuwe fondsen zullen waarschijnlijk niet dezelfde bedragen ophalen als hun Amerikaanse tegenhangers, maar ze kunnen alsnog miljarden kunnen aantrekken. Vooral de Australische pensioenmarkt van $2,3 biljoen kan potentieel voor een grote instroom zorgen, zegt Jamie Hannah van VanEck.

Bitcoin-ETF’s stuurden BTC koers naar nieuw record

Het is overigens niet de eerste keer dat bitcoin-ETF’s zouden lanceren in Australië. In 2022 werden al twee ETF’s gelanceerd op CBOE Australia, maar die zagen niet veel succes. CBOE Australia is echter veel kleinere beurs en een van de fondsen werd kort na lancering weer verwijderd.

De bitcoin koers maakte in aanloop naar de lancering van de Amerikaanse ETF’s en daarna een enorme stijging. De koers steeg van $27.000 in oktober 2023 naar $73.800 in maart 2024.

Deze stijging van 170% in slechts een half jaar werd voornamelijk veroorzaakt door de ETF’s. Voor het eerst bereikte bitcoin een nieuwe all-time high nog vóór de halving.

De laatste weken presteren de ETF’s echter ondermaats en zien vooral een netto-uitstroom. Ondertussen is de koers ook tot een stilstand gekomen. Deze week lanceren de eerste bitcoin-ETF’s in Hongkong.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment