Bitcoin ETF’s hebben al $4 miljard aan BTC in beheer

Louise de Graaf


Nog geen twee weken geleden werden de Amerikaan Bitcoin (BTC) spot ETF’s goedgekeurd en gelanceerd. Sindsdien hebben de elf ETF’s samen ruim $4 miljard aan assets binnengeharkt. De ETF’s van Fidelity en Blackrock gaan nek aan nek in de strijd om de koppositie. Dit meldt Eric Balchunas, ETF analist van Bloomberg.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

$4 miljard aan BTC in beheer

De bitcoin spot ETF’s dienen bitcoin in beheer te hebben als onderpand voor de aandelen van diens ETF’s. Volgens Balchunas hebben de elf Amerikaanse bitcoin ETF’s na zes dagen handel gezamenlijk 95 duizend BTC in beheer. Dit brengt de totale AUM, ‘assets under management’, op ongeveer $4 miljard.

Een van de elf ETF’s, het GBTC beursfonds van Grayscale, bestond al. Dit was namelijk een reguliere bitcoin ETF voordat deze werd omgezet naar een spot ETF. Het GBTC zag in tegenstelling tot de andere ETF’s een flinke uitstroom aan kapitaal. In totaal stroomde er $2,8 miljard aan kapitaal uit het GBTC ETF. Een van de redenen voor deze forse uitstroom zijn wellicht de zeer hoge commissiekosten van GBTC. De commissies van GBTC zijn namelijk met 1,50 procent het allerhoogst van alle ETF’s.

Volgens Balchunas heeft de uitstroom van GBTC echter ook een andere reden. Hij zegt namelijk dat het grootste deel van de uitstroom toe te rekenen is aan geld van de omgevallen FTX exchange. Ook noemt hij arbitrage handel als reden voor de uitstroom.

Blijft het bij elf bitcoin ETF’s?

De twee ETF’s die het meeste geld zagen binnenstromen zijn die van Fidelity (FBTC) en die van Blackrock (IBIT). Beide zagen de afgelopen zes handelsdagen ongeveer $1,2 miljard aan kapitaal binnenstromen.

De drie meest populaire bitcoin ETF’s zijn GBTC, FBTC en IBIT. Het hoogste volume was op alle dagen voor GBTC. Dit heeft te maken met de eerder genoemde forse uitstroom aan kapitaal uit GBTC.

Hoewel er momenteel elf bitcoin ETF’s beschikbaar zijn, hoeft dit niet zo te blijven. Eerder deze week schreven we al in een artikel dat in de toekomst enkelen hiervan zouden kunnen verdwijnen. Elf verschillende ETF’s is namelijk vrij veel. Zeker als in de toekomst instituties zullen overwegen zelf bitcoin in beheer te gaan nemen. Lees daarover in dit artikel meer.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment