‘bitcoin ETF’s gaan de strijd dit jaar al winnen’

Louise de Graaf


De kans bestaat dat de bitcoin (BTC) ETF’s dit jaar nog de goud ETF’s gaan overstijgen, aldus meerdere analisten. Het tempo van instroom ligt enorm hoog, met fondsen als BlackRock’s IBIT die al binnen enkele weken meerdere miljarden omvatten. Een dergelijke overname zou een grote overwinning voor de crypto markt betekenen, die al een aantal dagen flink van de ETF’s aan het profiteren is. 


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin ETF’s na enkele weken al 40% van goud ETF’s

Momenteel zijn de bitcoin ETF’s gezamenlijk goed voor een marktkapitalisatie van $37 miljard. Een door crypto analisten aangewezen concurrent, de goud ETF’s, omvatten gezamenlijk $93 miljard. De BTC beursfondsen beslaan daarmee al 40% van het edelmetaal, terwijl deze nog maar enkele weken oud zijn. De goud ETF’s daarentegen zijn al bijna 20 jaar oud. 

Het tempo van inhalen ligt wat dat betreft erg hoog. Op 13 februari bijvoorbeeld, zagen de bitcoin ETF’s een inflow van maar liefst een half miljard dollar. Terwijl de beursfondsen sinds de lancering op 11 januari een enorme hoeveelheid geld ontvingen, is er uit de goud-ETF’s juist een aanzienlijk bedrag gestroomd. 

De twee grootste goud-ETF’s op basis van beheerd vermogen zijn SPDR Gold Shares (GLD) en de iShares Gold Trust (IAU). Deze begonnen 2024 met respectievelijk $58 miljard en $26 miljard aan beheerd vermogen. Beide hebben sindsdien een netto-uitstroom ervaren. 

Bitcoin ETF’s groeien hard, maar analisten vergeten belangrijk detail

Van 11 januari tot 14 februari trokken beleggers ongeveer $2,6 miljard uit GLD en ongeveer $507 miljoen uit IAU, volgens ETF.com. Dit staat in contrast met dezelfde periode een jaar geleden, toen beide fondsen solide instromen zagen. GLD trok toen ongeveer $241 miljoen aan en IAU $86 miljoen. Een groot deel van de outflow wordt geacht naar de bitcoin ETF’s te zijn gestroomd.

Volgens analisten Fred Krueger en ‘Lex’ is dit genoeg voor de bitcoin ETF’s om de goud ETF’s dit jaar nog te verslaan. Daarmee zitten ze wellicht ook niet dicht van de waarheid af, alhoewel ze een klein detail over het hoofd zien. De grootste bitcoin ETF is namelijk Grayscale’s GBTC; een fonds dat al jaren bestaat en recent is omgedoopt tot ETF.

Dit beursfonds heeft $23,6 miljard onder beheer. En terwijl de andere ETF’s juist in omvang toenemen, neemt GBTC juist flink af. Dit komt doordat het fonds relatief hoge kosten rekent, wat klanten naar concurrenten doet overstappen. Desalniettemin is de netto instroom van alle bitcoin ETF’s hoog, en die van goud ETF’s juist negatief. En dat kan nog weleens een fikse strijd gaan opleveren.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment