Bitcoin ETF’s eindigen teleurstellende week met rode cijfers

Louise de Graaf


De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben gisteren de teleurstellende handelsweek negatief afgesloten. Na twee achtereenvolgende positieve dagen werd de week geëindigd met een gecombineerde netto-uitstroom. Het marktsentiment is momenteel niet al te best, en dit wordt weerspiegelt in de recente ETF-resultaten.


Nieuwe Bitcoin-memecoin wordt weggegeven aan Runestone-holders

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Negatieve dag voor bitcoin ETF’s

Voor de derde keer deze week hebben de beursfondsen een uitstroom gezien. Volgens data van Farside Investors zijn de in januari op de markt gebrachte fondsen met een totaal van $55,1 miljoen gekrompen.

Grayscale’s GBTC was zoals gewoonlijk de enige met een netto-uitstroom, van respectievelijk $166,2 miljoen. Afgelopen woensdag beleefde GBTC nog zijn beste dag sinds de ETF-lancering. Die dag haalden investeerders ‘slechts’ $17,5 miljoen uit het fonds, wat hoop gaf op een einde aan de aanhoudende negatieve reeks. Iedere handelsdag stroomt er namelijk al geld uit GBTC, en een trendommekeer lijkt nog altijd ver weg.

Ook de andere fondsen hebben een slechte dag achter de rug. Opmerkelijk genoeg was BlackRock de enige die kapitaal verwelkomde, namelijk $111,1 miljoen.

Over de afgelopen week hebben de spot ETF’s tezamen $82,5 miljoen in moeten leveren. Het is pas de derde keer sinds de lancering op 11 januari dat er in een week tijd meer geld uit de fondsen is gestroomd dan dat er binnen is gehaald.

Sinds 18 maart, enkele dagen nadat bitcoin zijn prijsrecord van bijna $74.000 vestigde, hebben de fondsen het opvallend zwaar. Van de in totaal 19 handelsdagen zijn 9 in het rood afgesloten. Het heeft logischerwijs een negatief effect op de bitcoin koers, die al weken zijwaarts beweegt tussen grofweg $60.000 en $70.000.

Keerpunt GBTC-uitstromen nog ver weg

GBTC wordt al sinds de allereerste handelsdag als spot ETF iedere dag geteisterd met uitstromen. Na afgelopen woensdag nam de hoop om een trendommekeer enorm toe, maar deze is de afgelopen twee dagen weer omlaag gedrukt.

De relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert spelen een belangrijke rol bij de kapitaalvlucht. De CEO van Grayscale, Michaell Sonnenshein, heeft recentelijk aangegeven geen haast te hebben met het verlagen van de kosten. Pas wanneer de beursproducten ‘’volwassen beginnen te worden’’ zou Grayscale zijn beheerskosten mogelijk in mindering brengen.


Post Views: 53Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment