Bitcoin en goud klaar om te bloeien door economische dreiging

Louise de Graaf


We hebben macro-economisch gezien wel eens betere tijden gekend. Ook de economische situatie in de Verenigde Staten wankelt. Het beleid van de Federal Reserve ligt onder een vergrootglas en volgens meerdere economen hangt er een recessie in de lucht. Desondanks liggen voor bitcoin (BTC) en goud mooie tijden in het verschiet. Dat beargumenteert de ervaren macro-investeerder Luke Groman althans.

Goud en bitcoin goed gepositioneerd

Groman sprak zich hierover uit in een recent interview. Maar waarom uitgerekend bitcoin en goud? Het duo deelt namelijk een aantal eigenschappen. Zo zijn ze beide schaars. In tijden van fiscale en macro-economische onduidelijkheid trekken schaarse producten vaak de belangstelling van investeerders.

“Wanneer een land fiscale problemen heeft, doen [bitcoin en goud] het goed. Wanneer de wereld en landen die gebruik maken van de reserve valuta (dollar) fiscale problemen hebben, is dit heel erg goed voor bitcoin en goud.”

De positie van de dollar als wereldreservemunt staat onder druk. Recent maakte de BRICS-landen, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, opvallende plannen bekend. Het blok overweegt om een valuta te lanceren gedekt door goud. Mochten deze plannen doorgezet worden, dan kan dit de positie van de dollar als internationale reservemunt kunnen bedreigen.

Een zwakkere dollar zou op zijn beurt weer leiden tot een stijging in waarde van schaarse producten zoals goud en bitcoin ten opzichte van de dollar.

Dollar presteert vooralsnog sterk

De dollar presteert echter sinds de zomer weer sterk. Al weken staat de zogeheten Amerikaanse dollar index (DXY) in het groen. Dat weerhoudt mogelijk de stijging van bitcoin, al zien we de negatieve correlatie tussen deze twee sterk afnemen dit jaar. Desondanks lijken macro-economisch gezien goud en bitcoin, zoals Groman zegt, gunstig te zijn gepositioneerd.

Vanuit dat oogpunt is goud wellicht een interessante toevoeging aan de portfolio. De Nederlandse broker GoldRepublic heeft nu een leuk welkomstcadeau van 1 gram goud ter waarde van 58 euro. Registreer je via deze link en koop voor minstens 100 euro aan goud, zilver of platinum om deze gram goud automatisch op je account te ontvangen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment