Bitcoin beursfondsen zien vloedgolf aan instromen door komst ETF’s

Louise de Graaf


Aan het begin van elke week zet CoinShares uiteen hoeveel geld er naar en uit crypto-beursfondsen is gegaan. Vorige week heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) 11 verschillende spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goedgekeurd, wat direct heeft geleid tot een vloedgolf aan nieuw kapitaal.


Bitget wijst Nederlandse klanten de deur: Neem direct je crypto op

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Bitcoin zorgt voor enorme groei beursfondsen

In het wekelijkse overzicht schrijft de beursfondsaanbieder dat de gemeten beursfondsen vorige week zijn gegroeid met netto 1.185 miljoen dollar. Dat is inclusief de bedragen van de nieuwe beursfondsen. CoinShares heeft namelijk de nadruk gehouden op de beursfondsen die het normaal gesproken al uitgebreid behandelt.

De nieuwe spot-ETF’s staan onder de categorie ‘anders’, die met 1.551 miljoen dollar is gegroeid. Het grootste deel daarvan zal afkomstig zijn van de nieuwe ETF’s, want op donderdag alleen al lag bereikte het volume ruim 4,6 miljard dollar. Toch was de goedkeuring niet zo goed voor de bitcoin koers, die daalde met zo’n 15%.

Het grote verschil tussen de inflows naar de ‘overig-categorie’ en het totale bedrag werd grotendeels veroorzaakt door Grayscale, wiens fondsen met 579,1 miljoen dollar zijn gekrompen. Met name Amerikaanse investeerders waren optimistisch – zij brachten in totaal 1.238,5 miljoen dollar aan nieuw geld naar crypto-beursfondsen.

Altcoins blijven op de achtergrond

Normaliter vormt bitcoin het leeuwendeel van nieuw en vertrekkend geld voor crypto-beursproducten. Vorige week was dit ook het geval; 1.141,8 miljoen dollar was voor de grootste cryptocurrency. In verband met de beslissing van de SEC is dat ook niet zo bijzonder.

Opvallender is dat dit keer ethereum (ETH) de tweede plek innam. De grootste altcoin was in 2023 vrij onpopulair bij investeerders, maar vorige week groeiden deze fondsen met 25,7 miljoen dollar. Toch hielden altcoins het op een laag pitje. XRP-beursproducten zagen inflows van slechts 2,2 miljoen dollar, en beursfondsen die zich op meerdere coins richten kregen maar 5,6 miljoen dollar aan nieuw kapitaal.

Toch ligt het totaal van vorige week niet in verhouding met welke week dan ook in 2023; de piek kwam toen rond het einde van het jaar, maar lag onder de 400 miljoen dollar.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment