Bitcoin beurs Mt. Gox hervat betalingen, markt vreest verkoopgolf

Louise de Graaf


In 2014 ging de grootste bitcoin (BTC) beurs ter wereld, Mt. Gox, failliet. Door een reeks aan hacks ging het platform ten onder, en klanten staan nog altijd op hun geld te wachten.

Desalniettemin lijkt het erop dat gedupeerde klanten mogelijk eindelijk binnenkort een deel van hun verloren bitcoin terug zullen krijgen. Dat blijkt uit e-mails die de curator naar klanten heeft gestuurd.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Meer Mt. Gox-crediteuren krijgen hun bitcoin terug

Op het sociale mediaplatform Reddit verklaren meerdere gebruikers dat zij een e-mail hebben ontvangen van de curator. Elke gedupeerde klant moest een alternatief walletadres of PayPal-adres doorgeven waarop de crypto zouden worden uitbetaald.

De curator moet al deze adressen controleren of ze daadwerkelijk van de juiste partij zijn, wat klaarblijkelijk veel tijd kost. Eind december kregen de eerste klanten een deel van hun geld terug.

In totaal ging zo’n  850.000 BTC verloren tijdens de hack van Mt. Gox, die bij de huidige koers zo’n 31 miljard euro waard zijn. Helaas is echter slechts 142.000 BTC teruggehaald, die slechts 5,2 miljard euro waard zijn.

Gedupeerde klanten kunnen er ook voor kiezen om bitcoin cash (BCH) te ontvangen. Daarvan is er ook maar 142.000 BCH over, wat op het moment zo’n 298 miljoen euro waard is. Verder had het bedrijf 69 miljard Japanse yen (429 miljoen euro) voor klanten op de balans staan.

Wel of geen Mt. Gox crash?

De terugbetalingen zouden eerst in 2023 plaatsvinden, maar dit plan werd verschillende keren uitgesteld. In principe staat de eerstvolgende deadline op 31 oktober 2024, maar sommige klanten hebben (een deel van) hun geld al terug.

Het feit dat meerdere mensen e-mails over het ontvangende adres hebben ontvangen, geeft in ieder geval aan dat het proces eindelijk begint op te schieten.

Vorig jaar was er enige angst dat terugbetaling grote problemen zou gaan veroorzaken voor de bitcoin koers. Als al deze gedupeerde klanten namelijk ervoor kiezen om gelijk hun bitcoin te dumpen, dan kan dit voor veel verkoopdruk zorgen.

Niet alle analisten, zoals die van UBS, hadden verwacht dat de koersen zouden crashen. De twee grootste crediteuren willen samen maar liefst 20% van al het geld terug, maar zij willen uitbetaald krijgen in crypto. Daardoor hoeft de curator de coins niet te verkopen om deze partijen uit te betalen.

Post Views: 50Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment