Bitcoin als verwarmingskachel? Zo doen ze dat in Finland

Louise de Graaf


In Finland zijn Bitcoin-enthousiastelingen begonnen met het verwarmen van huizen door middel van Bitcoin mining. De introductie van het project in Finland draagt bij aan het streven naar een volledige duurzame energie-economie. 

Finland is een koud land met behoefte aan slimme verwarmingsoplossingen. Een lokale partner van mining bedrijf Hashlabs Mining heeft daarom een oplossing bedacht om huizen te verwarmen door middel van Bitcoin mining. Inmiddels heeft het bedrijf al twee mining operaties geïntegreerd met stadsverwarmingfaciliteiten, bovendien vindt op dit moment de derde al plaats.


Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Van BTC mining naar huishoudens verwarmen

Het nieuwe project maakt gebruik van energie uit Bitcoin mining om deze vervolgens om te zetten in warmte. Met behulp van de WhatsMiner M63S-apparatuur, hiervoor speciaal ontworpen, kon dit worden gerealiseerd. Dit apparaat kan tijdens het koelproces warm water produceren van ongeveer 70°C. Vervolgens wordt de warmte overgedragen vanuit een gecentraliseerde bron via leidingen naar verschillende gebouwen. Het doel is om Finse huishoudens te laten profiteren van BTC mining.

Nadat de halving plaatsvond op 20 april werd de beloning voor miners verlaagd van 6,25 BTC naar 3,125 per block. Volgens experts zouden miners hierdoor met meer uitdagingen te maken krijgen wegens stijgende productiekosten. Lees ook bitcoin miners vinden toevlucht in ai na halvering inkomsten

Toekomstige impact op miners

Bij toekomstige halvings zullen miners nog meer op de proef worden gesteld, omdat de lagere beloning de kostenbesparende innovaties niet kan dekken. De verdere ontwikkeling van het Finse project kan ertoe leiden dat deze productiekosten worden verminderd wanneer de innovatie wordt uitgebreid. Met de extra inkomstenbron die miners hiervoor krijgen worden de bedrijven namelijk minder afhankelijk van de beloningen.

Jaran Mellerud, mede-oprichter van Hashlabs Mining, beweert dat Bitcoin mining veel betrouwbaarder is dan de huidige infrastructuur. ‘’De beste leverancier van betrouwbaar water op hoge temperatuur voor stadsverwarming is Bitcoin mining’, aldus de oprichter van Hashlabs. 

Critici op bitcoin mining 

Een felle kritiek die Bitcoin-sceptici vaak hebben is dat het minen van BTC niet duurzaam is. Echter bewees het Australische Lumos Digital Mining onlangs dat het ook voor Bitcoin miners mogelijk is om duurzaam te werk te gaan. Dit bedrijf maakt namelijk gebruik van enkel zonne-energie om bitcoin te minen

Hoewel veel Bitcoin mining bedrijven nog niet veel duurzaamheidsmaatregelen treffen, komen wereldwijd steeds meer sustainable mining projects van de grond. Naarmate de industrie groeit zal deze trend zich waarschijnlijk voortzetten. Dit zou op de lange termijn een positieve impact  hebben op het crypto-ecosysteem.


Post Views: 54Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment