Binance zette in 2019 bijna een exchange op met fraudeur

Louise de Graaf


De CEO van Binance, Changpeng Zhao, weigerde in maart 2019 om $40 miljoen te betalen aan de inmiddels ex-CEO van de ingestorte crypto exchange FTX, Sam Bankman-Fried. Het bedrag was bedoeld voor het oprichten van een crypto future exchange. Uiteindelijk heeft Changpeng, die ook wel bekendstaat als CZ, besloten om zelf een futures exchange op te zetten.

Binance kruipt door het oog van de naald

Een crypto futures exchange is een handelsplatform waarop men futurescontracten kan kopen en verkopen. Zulke contracten stellen handelaren in staat te speculeren op de prijsbewegingen van cryptocurrencies zonder de daadwerkelijke cryptocurrencies te hoeven kopen of verkopen. Voor Binance was het starten van een future exchange een mogelijkheid om zijn diensten uit te breiden, naast de spot diensten die het al aanbood. Spot verwijst naar de onmiddellijke aankoop en levering van goederen of financiële instrumenten voor contante betaling.

Nadat Sam niet het geld van Zhao kreeg, besloot de Amerikaan om in mei van 2019 zijn eigen FTX exchange op te zetten. Changpeng Zhao, die eerder in FTX investeerde, verkocht later zijn belang terug aan FTX. Na het faillissement van FTX in 2022 lanceerde Binance een herstelfonds van $1 miljard ter ondersteuning van de getroffen crypto-industrie.

Rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried

Jaren later staat Sam Bankman-Fried terecht op beschuldiging van het ontvreemden van miljarden dollars van klanten. Hoewel hij alle zeven aanklachten van fraude en samenzwering ontkent, wordt hij sinds 11 augustus 2023 vastgehouden op verdenking van getuigen manipulatie. Drie voormalige vertrouwelingen, die zelf schuld bekenden aan fraude, zullen getuigen tegen Bankman-Fried. De verdediging beweert dat hij geen criminele intenties had tijdens het opbouwen van zijn crypto-onderneming. De zaak is gestart op 3 oktober 2023 en zal naar verwachting zes weken duren.

De advocaten van Bankman-Fried hebben verzocht de meeste aanklachten tegen hem in te trekken, omdat de overheid “dramatisch” en “zorgwekkend” reageerde op de FTX situatie. Zij stellen dat FTX simpelweg het slachtoffer werd van de marktsituatie in de crypto-industrie. Het team is echter niet volledig tegen alle beschuldigingen, met name samenzwering tot effectenfraude en witwassen. De aanklagers hebben tot 29 mei om te reageren, en rechter Lewis Kaplan zal op 15 juni beslissen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment