Beruchte FTX-oprichter Sam Bankman-Fried 25 jaar de cel in

Louise de Graaf


De kogel is door de kerk. De inmiddels beruchte oprichter en voormalig CEO van crypto-exchange FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), is in de rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld. Hij heeft zich volgens de rechter onder meer schuldig gemaakt aan fraude, getuigenintimidatie en meineed. De straf die hij te horen kreeg zal als een schok zijn gekomen, want de voormalige ‘crypto-koning’ moet maar liefst 25 jaar de gevangenis is. Een bijzonder einde aan een bizar hoofdstuk in de geschiedenis van de crypto-industrie.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

De val van een crypto-icoon

Bankman-Fried stond terecht voor zeven federale misdrijven en werd veroordeeld door rechter Lewis Kaplan van het Southern District of New York, dat meldt onder meer CNN. Rechter Kaplan benadrukte de ernst van de misdrijven, waarbij hij opmerkte dat Bankman-Fried tijdens het proces niet alleen leugens vertelde, maar ook ontwijkende antwoorden gaf en probeerde vragen te ontlopen.

“Straf moet passen bij de ernst van de misdaad,” zei rechter Kaplan. “En dit was een. Ernstige misdaad […] Als hij niet loog, was Bankman-Fried ontwijkend, irritant en probeerde hij de aanklagers vragen voor hem te laten herformuleren. Ik doe dit werk al bijna 30 jaar. Ik heb nog nooit zo’n optreden gezien.”

Daarnaast leek hij zich op geen enkel moment schuldig te voelen over zijn daden. Daden die ervoor hebben gezorgd dat vele duizenden klanten van FTX feitelijk hun geld verloren.

Bankman-Fried, die al gevangeniskleding droeg op het moment van zijn vonnis, probeerde in zijn laatste verklaring berouw te tonen, maar dit kon de rechter niet verzachten. De uitspraak van de rechter maakte duidelijk dat de opgelopen schade en de ernst van de misdrijven niet gecompenseerd konden worden en zodoende verdient SBF volgens hem een forse straf.

De impact op de crypto-industrie

Deze zaak werpt nog altijd een schaduw over de crypto-industrie, aangezien het vertrouwen in crypto en de platforms die ze aanbieden, opnieuw op de proef werd gesteld. FTX was op het moment van zijn ondergang een van de grootste platforms ter wereld. Het verhaal van Bankman-Fried, ooit gezien als een wonderkind binnen de crypto wereld, eindigt nu in een waarschuwing voor anderen.

De veroordeling van Bankman-Fried is het einde van een tragisch hoofdstuk, maar helemaal voorbij is het nog niet. Een grote hoeveelheid schuldeisers, waaronder veel klanten van FTX, wachten namelijk nog op compensatie. In totaal gaat het hier om vele miljarden dollars.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment