Beleggers verlaten massaal Europa voor Amerikaanse crypto kansen

Louise de Graaf


Twee weken geleden keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in één klap 11 verschillende Exchange Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin (BTC) goed. Dit leidde direct tot enorme groei. Toch is de markt vorige week juist gekrompen, alhoewel deze krimp redelijk plaatselijk was.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Crypto investeerders trekken naar VS

Dat schrijft CoinShares in zijn wekelijkse onderzoeksrapport. Vorige week zijn de zoals gebruikelijk gemeten crypto-beursfondsen gekrompen met 20,8 miljoen dollar. Dat is nogal een contrast ten opzichte van de week dáárvoor; toen groeiden dezelfde fondsen met een ontzagwekkende 1.185 miljoen dollar. Dat was het grootste bedrag voor deze beursproducten ooit.

Op de eerste dag alleen al haalden uitsluitend de spot-ETF’s bovendien een volume van ruim 4,6 miljard dollar. Toch was Grayscale’s bitcoin-beursfonds GBTC vrijwel direct getuige van een enorm vertrekkend bedrag. Dit fonds bestaat namelijk al veel langer en is slechts omgezet naar een spot-ETF. Investeerders zagen dit als een kans om te verkopen. Tot nu toe was dat een verstandige keuze, want de koers is sindsdien met 20% gedaald.

Toch verklaarde CoinShares dat de krimp maar plaatselijk was. Het vertrekkende bedrag was namelijk afkomstig van Amerikaanse investeerders die in Europese beursproducten hadden geïnvesteerd, omdat de Amerikaanse spot-ETF’s nog niet goedgekeurd waren. Nu daar verandering in is gekomen, hebben zij hun geld simpelweg verplaatst naar de Amerikaanse ETF’s.

Het nieuwe rapport bevestigt dit: Fondsen in Duitsland, Zweden en Zwitserland zijn met respectievelijk 94 miljoen dollar, 13 miljoen dollar en 20 miljoen dollar gekrompen, terwijl het aanbod in de Verenigde Staten met 263 miljoen dollar is gegroeid. Ook was de krimp nergens zo erg als bij Grayscale, die vorige week 2,2 miljard dollar zag vertrekken. Toch is het bedrijf met 30,8 miljard dollar aan activa onder beheer nog steeds met afstand de grootste.

Bitcoin shorten is juist populair

Ook valt op dat investeerders netto 24,7 miljoen dollar aan bitcoin (BTC) hebben verkocht via beursgenoteerde producten. Normaal gesproken is de grootste cryptocurrency met afstand de meest populaire bestemming. Ook ethereum (ETH) zag 13,6 miljoen dollar vertrekken. Zelfs solana (SOL), die vorig jaar regelmatig het hardst groeide, is gekrompen met 8,5 miljoen dollar.

Beursfondsen die in meerdere digitale activa tegelijk investeren groeiden juist met 9,4 miljoen dollar. Verder was eigenlijk alleen short gaan op bitcoin populair. Handelaren mikten in totaal voor 12,7 miljoen dollar op een dalende bitcoin koers.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment