Belangrijke week in aantocht voor de bitcoin koers, let op deze data

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) schoot afgelopen week met ongeveer 11 procent omhoog en komt op het moment van schrijven weer in de buurt van de $30.000. Aankomende week kan weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers en om die reden is het extra belangrijk om de grote macro-economische datapunten onder de loep te nemen.

Wat krijgen we volgende week allemaal voorgeschoteld?

  • Nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank
  • De favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank
  • Het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP)
  • Een reeks aan PMIā€™s (belangrijke gezondheidsmeter economie)


šŸ”” Vandaag: ā‚¬56 goud gratis

Belangrijke periode voor bitcoin koers

Afgelopen week riep Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, nog een paar strenge dingen op tijdens een toespraak in New York. Als de inflatie blijft plakken op het huidige niveau, en ook de economie en de arbeidsmarkt overeind blijven, dan is het volgens hem goed mogelijk dat we nieuwe renteverhogingen krijgen.

De markt lijkt dat echter niet meer te geloven, zo zien we ook aan de bitcoin koers. Als de Amerikaanse centrale bank daadwerkelijk nog met renteverhogingen komt, dan zou de bitcoin koers zich niet gedragen zoals nu.

Al heeft dat natuurlijk ook te maken met het optimisme rondom de spot bitcoin-ETF. Het lijkt erop dat het nepnieuws van Cointelegraph over de goedkeuring van een spot bitcoin-ETF in Amerika zijn vruchten afwerpt.

De markt heeft een voorproefje gehad wat een daadwerkelijke goedkeuring zou kunnen betekenen voor bitcoin.

Wat kunnen we volgende week verwachten?

Investeerders hopen dat bitcoin het bullish momentum aankomende week kan doorzetten. Daarvoor is het belangrijk dat de ECB de rente niet verder ophoogt. De kans daarop lijkt groot, aangezien de ECB door de zwakke broeders binnen de Eurozone (denk aan Italiƫ) weinig ruimte heeft om de rente verder te verhogen.

De verwachting is dan ook dat de ECB veel eerder dan de Amerikaanse Federal Reserve de rente weer moet verlagen om een recessie af te remmen. Vandaar dat we ook zien dat de Amerikaanse dollar zo goed presteert ten opzichte van de euro.

Verder staat het BBP voor de Amerikaanse economie op het programma. Die moet op donderdag binnenkomen en de verwachting is een economische groei van 4,3 procent voor het afgelopen kwartaal (doorgetrokken op jaarbasis).

Dat is een gigantische groei en dat verklaart ook waarom de Amerikaanse dollar het zo goed doet momenteel. Dit geeft de Amerikaanse centrale bank de ruimte om de rente nog langer op dit verhoogde niveau te houden.

Het enige nadeel van de sterke economie is dat de inflatie daardoor ook op een hoger niveau blijft (mensen blijven immers consumeren). Dat is dan weer minder goed nieuws voor de bitcoin koers, omdat we het daardoor langer met deze verhoogde rentes moeten doen.

Soms lijkt het erop alsof we deze inflatie niet kunnen verslaan zonder een recessieā€¦ en dat is een donkere conclusie.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment