Argentijnen vluchten massaal naar ‘zwarte crypto markten’ vanwege inflatie

Louise de Graaf


De economie in Argentinië heeft het zwaar te verduren. Al langere tijd heeft het land te maken met forse inflatie cijfers. De inflatie bereikte in 2023 zelfs een 32-jarig hoogtepunt met een stijging van 211,4%. Dan valt het hier in Europa nog alles mee.Vanwege de forse inflatie wenden Argentijnen zich naar de zwarte crypto markt. Deze platforms staan ook wel bekend als “crypto caves”. Gebruikers kunnen hun eigen peso’s inwisselen tegen de stabielere Amerikaanse dollar in de vorm van stablecoins zoals Tether (USDT).


Meer crypto bedrijven aangeklaagd in miljarden-rechtszaak Genesis

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Crypto caves bieden Argentijnen hoop

Volgens Guillermo Escudero, manager strategische allianties bij crypto exchange CryptoMarket, bieden de crypto caves Argentijnen een aanzienlijk gunstigere wisselkoers dan die beschikbaar via officiële kanalen. Met de digitale dollars kunnen Argentijnen hun geld op de lange termijn sparen zonder zorgen dat hun eigen valuta fors in waarde daalt.

De officiële wisselkoers is erg onvoordelig vanwege het verbod voor lokale banken om Amerikaanse dollars te accepteren. Argentinië’s officieuze en informele dollarkoers biedt momenteel locals 1.115 pesos voor $1. In december 2023 was de officiële koers ongeveer 365 pesos voor de dollar, maar dit is gestegen tot 829 pesos sinds de econoom Javier Milei het nieuwe staatshoofd van het land werd.

Escudero voorziet dat onder Milei’s bestuur de valuta beperkingen mogelijk worden afgeschaft, wat de behoefte aan crypto caves kan doen afnemen door de hernieuwde beschikbaarheid van officiële uitwisselingskanalen. Echter, gezien de aanzienlijke belastingdruk in Argentinië, is het waarschijnlijk dat een ‘zwarte markt’ zal blijven bestaan, met een voorkeur voor operaties die onzichtbaar blijven voor regulerende instanties.

Argentine schrapt plannen crypto belastingen

Argentinië heeft een voorgestelde belasting op cryptocurrencies ingetrokken. Onder leiding van president Javier Milei, bekend om zijn steun aan Bitcoin (BTC), koos de regering voor consensus en schrapte controversiële belastingmaatregelen.

De Minister van Binnenlandse Zaken, Guillermo Francos, kondigde aan dat dit besluit voortkomt uit de noodzaak om zich te concentreren op minder controversiële maatregelen die brede steun genieten.


Post Views: 42Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment