Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving

Louise de Graaf


Eerder deze week schreven we dat de koersen van veel Bitcoin (BTC) miners de afgelopen weken flink zijn gedaald in aanloop naar de bitcoin halving. Maar op donderdag en vrijdag waren miners juist getuige van het tegenovergestelde. Te midden van de stijgende koersen deed Riot Platforms bovendien een belangrijke aankondiging.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Bitcoin halving succesvol

De halving heeft zich inmiddels succesvol voltrokken, wat betekent dat miners per gedolven block niet meer 6,25 BTC maar 3,125 BTC verdienen. Dat is in principe niet zo positief voor miners, want het kost nog steeds veel moeite om een block te delven.

De totale hashrate van het Bitcoin-netwerk en de bijbehorende moeilijkheidsgraad voor mining zijn de afgelopen tijd enorm gestegen, waardoor het zelfs moeilijker is dan ooit om een block te delven. Zowel investeerders als miners bereiden zich al maanden voor op de halving, wat vermoedelijk een belangrijke oorzaak is van de forse daling van de aandelen van crypto-miners.

Vooralsnog is het meest duidelijke effect van de halving dat de transactiekosten enorm zijn gestegen. Het eerste block dat rond de halving werd gedolven was erg gewild bij miners. Deze had maar liefst 2,3 miljoen dollar aan commissies in zich, wat voor een deel zou zijn gekomen doordat mensen massaal zogeheten ‘runestones’ hebben gemint. Dit zijn een nieuw soort tokens die je sinds de halving op de Bitcoin-blockchain kunt zetten.

Aandelen bitcoin miners stijgen weer

De halving zat er dus al even aan te komen. Investeerders hebben op donderdag en vrijdag de koersen van Bitcoin miners weer opgedreven, zo blijkt bijvoorbeeld uit de koers van Riot Platforms (RIOT). Die steeg op donderdag en vrijdag in totaal met 15 procent, wat lijkt te zijn veroorzaakt doordat het bedrijf een grote uitbreiding heeft aangekondigd. In het Texaanse Corsicana heeft het een nieuwe mininglocatie ter grootte van een vierkante kilometer geopend.

Voor Riot Platforms is er een duidelijke vermoedelijke oorzaak, maar ook andere miners stegen mee. Zo is Marathon Digital (MARA) met ongeveer 13%, en CleanSpark (CLSK) steeg ook met ongeveer 15%.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment