600.000 bitcoins uit 2021 vormen nu een vervelende kater

Louise de Graaf


De start van 2024 was bijzonder positief voor bitcoin (BTC). We zagen namelijk de goedkeuring van de eerste Bitcoin ETF’s! Maar toch daalde de koers in de periode erna vrij hard. Deze daling lijkt onder andere voort te vloeien uit de bullmarkt kater van 2021.

Heb je vragen over dit onderwerp of andere prangende crypto vragen? Volg mij en stel je vragen via X, en ontvang interessante updates!


Bitcoin als het nieuwe goud: objectwaarde door de eeuwen heen

  • icon-columns

    Columns

Bitcoins belangrijke overwinning

Begin januari was het dan eindelijk zover; de eerste Amerikaanse bitcoin beursfondsen (ETF’s) werden goedgekeurd. Het was een moment waar velen van ons binnen de crypto-sector naar uitkeken. Amerikaanse investeerders kunnen nu op gemakkelijke wijze blootstelling krijgen aan bitcoin, zonder de crypto zelf te hoeven bezitten.

Die blik vol verwachting was niet enkel en alleen vanwege de mogelijke koersstijgingen die zouden kunnen volgen. Nee, ook het stukje erkenning van Bitcoin als serieuze speler, van ‘s werelds grootste economie, zorgde voor euforie.

Bitcoin is een activaklasse die voor iedereen toegankelijk is. Het netwerk is transparant en daarmee eerlijk. De cryptocurrency wordt daarmee vaak gezien als hetgeen dat weerstand kan bieden tegen de huidige macht van centrale banken.

De goedkeuring van de Amerikaanse beursfondsen kan als een belangrijke overwinning worden gezien in deze strijd. Bitcoin staat nu namelijk nog steviger op zijn voetstuk als open en eerlijke valuta, zomaar verdwijnen zal de oranje reus niet meer.

De 600.000 bitcoin kater uit 2021

Maar zoals zo vaak in crypto werd de euforie gevolgd door enige teleurstelling. Na de goedkeuring daalde de koers flink. De bitcoin koers ging dus niet regelrecht naar de (in positieve zin) maan. In plaats daarvan daalde BTC met ongeveer 20% in waarde.

Ook nu nog, enkele weken na het nieuws, is te zien dat bitcoin onder druk staat. We zien hier onder andere het buy the rumour, sell the news-effect in werking; handelaren pakken hun winsten nu het ETF-nieuws achter ons is. Maar er is nog een oorzaak voor het feit dat de bitcoin koers nu lager staat dan op het moment van goedkeuring.

En die oorzaak vindt zijn oorsprong in 2021. Toen investeerden giganten als crypto exchange FTX grote hoeveelheden in GBTC, het toen nog gesloten bitcoin fonds van Grayscale. Nu GBTC is omgedoopt tot ETF kunnen investeerders hun kapitaal opnemen. En dat gebeurt massaal, onder andere door de inmiddels failliete crypto-reus FTX, die de schade van zijn ondergang probeert te minimaliseren.

Maar ook andere investeerders met aandelen in GBTC verlaten het schip. De kosten van dat fonds zijn namelijk relatief hoog vergeleken met de concurrerende ETF’s van andere partijen. Op Crypto Insiders was dan ook veelvuldig te lezen over de enorme leegloop bij het fonds.

Centraal staat hier echter de verkoop door FTX. Dat zorgt nu voor grote druk op de koers, FTX is immers niet voornemens de bitcoins in een ander fonds te stoppen. Het liquideert zijn positie simpelweg om zijn cashvoorraad te vergroten om claims van klanten te voldoen.

En zo zitten we nu met de lichtgebakken peren die al sinds 2021 aan het sudderen zijn. Het goede nieuws is dat de uitstromen aan het afnemen zijn en dat ook de bitcoin koers de afgelopen week een aardig herstel heeft laten zien. Het slechte nieuws? Grayscale heeft de afgelopen 30 dagen ruim 130.000 bitcoins verkocht, maar heeft er nog bijna 500.000 in bezit. De huidige druk op de markt kan daarmee nog wel een tijdje voortduren.


Post Views: 0





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment