$5 miljard aan crypto weggegeven in 2023: de grootste airdrops onthuld

Louise de Graaf


2023 was een opmerkelijk jaar voor de crypto industrie en wederom werd een enorm aantal gratis tokens weggegeven.

We hebben het dan over zogeheten airdrops. Dat zijn weggeefacties van crypto-projecten om trouwe gebruikers te belonen en nieuwe gebruikers aan te trekken, vooral tijdens een bearmarkt.

Naar schatting hebben de 50 grootste airdrops dit jaar gezamenlijk maar liefst $4,6 miljard aan tokens verdeeld over crypto-liefhebbers. CoinGecko heeft de grootste airdrops van 2023 op een rijtje gezet.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Arbitrum (ARB) airdrop: $1,97 miljard

Arbitrum (ARB) spant dit jaar de kroon. Het is een layer-2 schaalnetwerk voor Ethereum (ETH) voor snellere transacties en concurreert met projecten als Polygon (MATIC) en Optimism (OP).

Tijdens de lancering van de ARB token in maart, deelde het project bijna $2 miljard aan ARB tokens uit. Het is inmiddels de 45 grootste cryptomunt op de markt.

Blur (BLUR) airdrop: $818 miljoen

Dan hebben we Blur (BLUR), een nieuwe NFT marktplaats op Ethereum. Alhoewel de NFT markt het zwaar lijkt te hebben, zorgde de lancering van Blur voor veel hype op de markt.

Het zette zelfs de NFT markt op zijn kop door creatievergoedingen af te schaffen en haalde OpenSea in qua handelsvolume.

Dat kwam grotendeels door twee airdrops, waar in totaal maar liefst $818 miljoen aan BLUR tokens werden weggegeven.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Celestia (TIA) airdrop: $728 miljoen

De airdrop van Celestia (TIA), een modulair blockchain-project dat het voor ontwikkelaars gemakkelijker wil maken, verliep in eerste instantie traag.

De TIA koers is echter in de afgelopen twee maanden met bijna 500% gestegen waardoor het toch hoog in het lijstje komt te staan. TIA heeft inmiddels een marktkapitalisatie van $1,8 miljard en kom de top 50 binnen.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Jito (JTO) airdrop: $312 miljoen

Jito, een DeFi platform op Solana (SOL), maakte ook indruk met zijn airdrop. De totale waarde van de airdrop van JTO komt op $312 miljoen uit volgens CoinGecko data. Het is een teken dat er toch nog altijd veel interesse in DeFi is.


Crypto gigant Tether vult plotseling voorraad aan met $1 miljard

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Worldcoin (WLD) airdrop: $182 miljoen

Tot slot hebben we nog de airdrop van het controversiële Worldcoin (WLD) project. Worldcoin wil een universeel basisinkomen invoeren en een systeem bouwen dat onderscheid kan maken tussen artificial intelligence (AI) en echte mensen.

Dit wil het project bereiken door oogirissen te scannen, wat echter zorgen over privacy heeft veroorzaakt. In ruil voor het scannen van je ogen ontvingen gebruikers WLD als airdrop. Het project is inmiddels in meerdere landen stopgezet door de autoriteiten.

Alhoewel dit jaar dus $4,6 miljard aan crypto is weggegeven via airdrops, is dat minder dan in vorige jaren. In 2020 en 2021 was dat zo’n $7,3 miljard en in 2022 bijna $7,5 miljard. De grootste 3 airdrops blijven uniswap (UNI), apecoin (APE) en dydx (DYDX) .

Post Views: 34

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment