3 redenen waarom de Bitcoin koers keldert

Louise de Graaf


De recente prijsdaling van bitcoin (BTC), die nu onder de kritische grens van $40.000 handelt, heeft de cryptowereld weer opgeschud. De hoop was dat na de goedkeuring van de langverwachte spot ETF’s de koers van de koning der crypto aan een nieuwe impuls zou beginnen. Maar in plaats daarvan lijkt het erop dat de goedkeuring een klassiek ‘sell the news’ evenement was. Drie factoren samen verklaren mogelijk waarom bitcoin worstelt om zijn waarde te behouden en wat ons in de nabije toekomst te wachten staat.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Grayscale’s GBTC Uitstroom

De eerste en wellicht meest directe oorzaak van BTC’s prijsdaling is de massale uitstroom uit Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC). Deze uitstroom, die volgens Bloomberg-analist James Seyffart een recordhoogte van meer dan $640 miljoen in één dag bereikte, heeft een aanzienlijke verkoopdruk op bitcoin gecreëerd. In totaal is al zo’n $3,5 miljard uitgestroomd.

Grayscale moet bitcoin verkopen om deze terugkoopverplichtingen na te komen, wat leidt tot een toename van het aanbod op de markt en dus een daling van de prijs. Volgens Seyffart loopt het tempo van deze verkopen op dit moment ook alleen nog maar verder op. Wellicht dat we dus nog verder zullen dalen.

Futures en opties markten

De tweede factor is de afname van activiteit in de futures en opties markten. De open interest in Bitcoin-futures daalde aanzienlijk na de goedkeuring van Spot BTC ETF’s, wat wijst op een vermindering van speculatieve interesse onder handelaren. Dit duidt op een afkoeling van de algemene marktdynamiek en een mogelijke verschuiving in het beleggerssentiment van bullish naar bearish.


“Kans op bitcoin crash blijft bestaan, ondanks het goede nieuws”

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Sentiment in de crypto markt slaat helemaal om

Als laatste factor hebben we de volledige ommekeer in sentiment in de markt. Een paar weken geleden was iedereen nog in extase, want de Bitcoin spot ETF’s zouden de koers van BTC mogelijk naar nieuwe hoogtes tillen. Het sentiment was extreem bullish en positieve verwachtingen van analisten overstemde de negatieve analyses.

Ondertussen is dat helemaal omgeslagen. De komst van spot ETF’s heeft niet het gewenste effect gehad wat veel investeerders hadden gehoopt, en dat betekent dat veel van hen nu juist omlaag kijken. Nu we zelfs door de belangrijke zone van steun rond de $40.000 zijn gebroken gaan veel analisten er zelfs vanuit dat we richting de $35.000 zullen zakken.

Post Views: 74

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment