$0 naar bitcoin ETF’s, is dat een slecht teken? Expert legt uit

Louise de Graaf


Veel bitcoin (BTC) ‘exchange-traded funds’ (ETF’s) op de markt hebben vaak een instroom van precies “0 dollar”. Dit lijkt op het eerste gezicht geen goed teken voor een ETF. Toch is het geen reden tot paniek volgens de ETF-analist James Seyffart. In een post op X van 16 april legt hij uit dat een stroom van nul normaal is.


Crypto Rewind: grote Ripple aankondiging, mega bitcoin-aankopen & meer

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Nul instroom in bitcoin ETF’s is ‘normaal’

Er zijn verschillende bitcoin ETF’s op de markt beschikbaar. Deze producten worden aangeboden door verschillende financiële instellingen, zoals Grayscale, Ark, Blackrock, Bitwise en Invesco Galaxy.

Op de meeste dagen is de instroom van geld naar deze ETF’s volgens de data 0. Dit betekent echter niet dat er geen stromen zijn. Het heeft namelijk alles te maken met de wijze waarop wordt bijgehouden hoeveel geld er in en uit de ETF’s stroomt.

Om een bitcoin ETF nieuwe in- of uitstroom te laten registreren, moeten er ETF-aandelen worden aangemaakt of vernietigd. Dit kan alleen wanneer er een significant verschil zit tussen vraag en aanbod op de markt, legt Seyffart uit.

Deze aandelen worden in blokken van 5.000 tot 50.000 aangemaakt of vernietigd. De grootte van zo’n blok verschilt per ETF. Wanneer het verschil tussen vraag en aanbod net zo groot is als een blok, dan kan er pas een blok worden aangemaakt of vernietigd.

Wanneer de instroom volgens data dus “0” is, kunnen er dus wel degelijk verschillende stromen zijn geweest die dag. Alleen zijn deze stromen niet groot genoeg geweest voor de wijze waarop men de data registreert.

Kortom, het is dus heel normaal, ook bij andere ETF’s die niet om bitcoin draaien:

“Er zijn ongeveer 3.500 ETF’s in de VS. Gisteren hadden 2.903 van hen een stroom van precies nul”

Recente in- en uitstroom bij BTC ETF’s.

Op 16 april stroomde er volgens de data van Farside Investors per saldo een bedrag van 58 miljoen dollar uit de ETF’s. Hierbij was er onder andere een grote uitstroom bij Grayscale te zien van maar liefst 79,4 miljoen dollar en een instroom van 25,8 miljoen dollar bij Blackrock.

Op 14 en 15 april was er voor alle ETF’s samen een uitstroom van in totaal 91,8 miljoen dollar. Deze uitstroom heeft volgens handelaren en experts te maken met de volatiliteit, die ontstaan is door de groeiende politieke spanning in het Midden-Oosten en de aanstaande bitcoin halving. Met nog slechts 3 dagen te gaan zal deze mogelijk steeds meer invloed gaan hebben op de prijs.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment